Reformat On XP Machine

Want to talk about your hardware setup? Brag about your super-machine's layout? Pretend you know a lot about computers? You can do all that and more in this forum.
Post Reply
User avatar
pedersencato
Member
Member
Posts: 43
Joined: Wed May 19, 2004 6:50 am

Reformat On XP Machine

Post by pedersencato »

I'm Doing a routine reformat on my brother's P4 when I ran into a new problem. After setup finished in text mode It restarted to move on to GUI mode. As It started up It came to the screen with the XP Logo and the bar with 3 or for blue marks that move horizontally. They moved along 3 times and stopped. I reset, same thing. Reinstalled, same thing. Does anyone have any Idea as to a solution? Any help is appreciated because I need to get this done this week.
User avatar
Wally
King of the Carrot Flowers
Posts: 4708
Joined: Thu May 01, 2003 8:30 pm

Post by Wally »

windowss. *Sigh*

Format again and then try reinstalling
User avatar
jmmijo
Lord of Gaming
Lord of Gaming
Posts: 220
Joined: Wed Oct 16, 2002 9:13 pm
Location: PDX

Post by jmmijo »

Yeah, pretty much what Wally said, also you may want to d/l the diagnostics app from the HD manufacturers web site. They usually have some sort of Floppy Boot Disk creator that will run their diags in DOS mode and do a very thorough test on the HD looking for any kind of media defect or some other hardware problem. There may indeed be something other then just a bad install/setup of Windows.

Here's some other things to consider as well:

Motherboard
CPU
RAM
Power Supply etc...

I would even look at the data cables that connect the drive, perhaps a loose connection and/or a bad cable ?!?
Suck it down!
User avatar
dr_st
Way too much free time
Way too much free time
Posts: 377
Joined: Wed Jun 23, 2004 2:49 pm
Location: Absorbed into Clayface

Re: Reformat On XP Machine

Post by dr_st »

pedersencato wrote:I'm Doing a routine reformat
There's no such thing as a routine reformat. It's like saying "I'm having a routine heart surgery".
User avatar
Gamer_V
Gaming God
Gaming God
Posts: 1145
Joined: Thu Mar 03, 2005 11:46 am
Location: The Netherlands

Post by Gamer_V »

Some computer users format their computer every month. Because they don't have a li... erm, because they are stu... because they are concerned about their computers health.

I would do it just fur fun, but no time...
<TABLE width="100%" cellpadding="1" border="0"><TR><TD width="50%">
robhofen wrote:no warcraft is a rip off of age of empires and so are a lot of other games
</TD><TD width="50%">
Larry Laffer wrote:Your people are n00bs :laugh:
</TD></TABLE><CENTER>Image</CENTER> .
User avatar
pedersencato
Member
Member
Posts: 43
Joined: Wed May 19, 2004 6:50 am

Post by pedersencato »

I usually reformat every 1-1 1/2 years or when a severe problem occurs.
Update -
  • I reformatted and reinstalled again, and the progress bar just stops at a different point now.
  • Then I ran chkdsk, which said 1 or more errors were found and fixed, but still wouldn't load.
  • I reformatted again after that and still no luck.
Last edited by pedersencato on Sun Jun 05, 2005 6:49 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pedersencato
Member
Member
Posts: 43
Joined: Wed May 19, 2004 6:50 am

Post by pedersencato »

Update-
  • every time I change around the configuration somehow the progress bar on the load screen goes a different length.
User avatar
Gamer_V
Gaming God
Gaming God
Posts: 1145
Joined: Thu Mar 03, 2005 11:46 am
Location: The Netherlands

Post by Gamer_V »

Maybe it's your copy of XP that really sucks? Or maybe your computer isn't formatted in the right way? like Fat32 and NTFS? Don't really know much about it though.
<TABLE width="100%" cellpadding="1" border="0"><TR><TD width="50%">
robhofen wrote:no warcraft is a rip off of age of empires and so are a lot of other games
</TD><TD width="50%">
Larry Laffer wrote:Your people are n00bs :laugh:
</TD></TABLE><CENTER>Image</CENTER> .
User avatar
dr_st
Way too much free time
Way too much free time
Posts: 377
Joined: Wed Jun 23, 2004 2:49 pm
Location: Absorbed into Clayface

Post by dr_st »

Could be a bad board, or bad RAM, or bad HD...
Rambling Man
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: Tue Jun 07, 2005 9:55 am

Post by Rambling Man »

[quote="Gamer_V"]Some computer users format their computer every month. Because they don't have a li... erm, because they are stu... because they are concerned about their computers health.

I would do it just fur fun, but no time...[/quote]

I do it because I'm a clean freak.
kkeaton
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: Tue Jun 07, 2005 12:22 pm

Re: Reformat On XP Machine

Post by kkeaton »

cam i downloid games from dosgames.com how amd where do i do it
User avatar
pedersencato
Member
Member
Posts: 43
Joined: Wed May 19, 2004 6:50 am

Post by pedersencato »

uh, right. anyways, I tried dividing up the drive into more that 1 partition but still no luck. I'm going to try getting a different copy of the disk, and if that dosen't work I'm going to see if I can install on the other drive.
User avatar
Wally
King of the Carrot Flowers
Posts: 4708
Joined: Thu May 01, 2003 8:30 pm

Post by Wally »

Might just be the drive itself..

I would suggest trying to run a Surface Scan and see if any bad bytes appear.

If so its the drive

For future reference.

Keep a small partition for Mp3s , installs etc Like 30% of the drive that way you only need to reformat the windows side of things
User avatar
Gamer_V
Gaming God
Gaming God
Posts: 1145
Joined: Thu Mar 03, 2005 11:46 am
Location: The Netherlands

Post by Gamer_V »

I once had a bad cluster error on my old computer.. that was fun... and it just kept going on and on... :P

C:\games\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game\vin1\game
<TABLE width="100%" cellpadding="1" border="0"><TR><TD width="50%">
robhofen wrote:no warcraft is a rip off of age of empires and so are a lot of other games
</TD><TD width="50%">
Larry Laffer wrote:Your people are n00bs :laugh:
</TD></TABLE><CENTER>Image</CENTER> .
Post Reply