Quake and Wolfenstein 3d

Post problems with getting games installed and running properly here.
sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Quake and Wolfenstein 3d

Post by sue » Sun Feb 15, 2009 12:40 am

I looked under search
but really couldnt find what i am looking for
i have downloaded quake and wolfenstein 3d into dosbox
and they are just sitting there
I need to put them into dosgames
and then configure them to play
please

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Sun Feb 15, 2009 2:42 am

Quake.
First of all:
Open dosbox config and look under header [GUS]
set gus=false
Or you won't get sound with the shareware version that's on dosgames.com.

Now open quake106.zip and extract all files(4) to \dosgames\quake\
Run dosbox and input:
cd quake
install

Alter install dir from c:\quake_sw to c:\quake , let the installer run, takes some time, will run quake after install.
Go to 'options' and set in videomode the screen resolution to something that suits your monitor, for me it's 1024x768, but as quake is a greedy game it can be you will have to lower that to be able to play.
Use T to test a mode and D to set it as default.
Next time you wanna play:

cd quake
quake


Quake directly under Windows.
Now that you have the needed files google for "winquake", download wq100 .zip, unzip all files in your \dosgames\quake\ folder, and now you can run Quake directly in Windows without dosbox, should run much better.
Simply double click on winquake.exe.
With that one I can easily set my screen up to 1280x1024.

Wolf3d.
Unzip all files in 1wolf14.zip in \dosgames\w3d\
Run dosbox and:

cd w3d
install

Accept \wolf3d\ as directory and let the installer run.
The installer will leave you in \wolf3d\, input wolf3d to run the game.
Use the 'change view' option to set a max viewfield.
BTW, I usually play W3D with keyboard only.

Afterwards to run the game:
cd wolf3d
wolf3d
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Sun Feb 15, 2009 6:45 am

i cant get quake to play properly on dosbox no sound at all
and couldnt configure it
but did the download winquake 0.1 as you said
and it runs perfect in windows with sound
very good
wolfen works perfect too but i do have a bit of trouble
when i click onto the secrets and health etc
the screen slows down and goes funny
i know it is configuration just not sure what
but the game plays fine other than that

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Sun Feb 15, 2009 6:52 am

Quake:
You didn't set gus=false in dosboxconfig.
Not that it matters, runs better with winquake anyway.
sue wrote: ....when i click onto the secrets and health etc...
Don't get what you mean here .... click in W3D?
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Tue Feb 17, 2009 2:14 am

sorry i mean by click
when you collect the secrets and health things
it slows down a bit thats all
if you know what i mean
can you at all play w3d in windows as well?

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Tue Feb 17, 2009 5:53 am

If your compy lags a bit (that's what's it's called) it means you're on a crappy PC.

For a Winport of Wolf3D I must ask a bit of help from the others...
Does anyone know a good one? Running under Vista ???
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

User avatar
Wally
King of the Carrot Flowers
Posts: 4699
Joined: Thu May 01, 2003 8:30 pm

Post by Wally » Tue Feb 17, 2009 7:16 am

http://winwolf3d.dugtrio17.com/ <-- Perhaps thato ne.

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Tue Feb 17, 2009 8:14 am

THX Wally.
Will testrun it later this week under XP and Vista and post the results.
Just hang on Sue.......
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Tue Feb 17, 2009 10:30 pm

thanks for that
hopefully my computer will be back and this crappy one can go back in the box where it belongs hahahaha
I am hanging in there

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Wed Feb 18, 2009 1:28 am

You can keep hanging there as long as you want, won't work in Vista.
WinWolf3D needs DX8 compatibility to work, and Vista does not have DX8 compability.
So it can't run in Vista.

It is possible to get DX8 compability in Vista but that would get us much too far to accomplish (needs DX8 DLLs and registery tweaks....).

So nope, WinWolf3d: forget it, dosbox it will be under Vista.

But maybe someday someone will update the program, or rewrite one for Vista.
But I wouldn't hold my breath if I were you.
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Wed Feb 18, 2009 3:02 am

thats ok
when my computer comes back it shouldnt have any problems
if i put dosbox on the computer it is a fast one
so should be fine
I have been playing it with the crappy one so i wont know myself

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Wed Feb 18, 2009 3:05 am

oh forgot to ask
is there any more parts to wolfen like part 2 etc
if there is where do i get that

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Wed Feb 18, 2009 5:57 am

There is only one official Wolfenstein3D.
The successor is named 'Spear of Destiny'.


However there are some mods that run on the full W3D game, but most are not really good.

-> PM
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Sat Feb 21, 2009 11:28 pm

Okay i downloaded the w3d spear of destiny
do i unzip it in the wd3 dosgames folder?
have my computer back

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Sun Feb 22, 2009 2:09 am

If you got SoD where I think you got it:
Open the zip file, inside there is a RAR file (wolf3D 2.rar)
Double click inside 7Zip on wolf3D 2.rar, in the RAR file there is a folder wolf3D 2
Double click (still in 7zip) on the folder to open it, select ALL files in that folder and extract them to
\dosgames\sod\

Run dosbox and input:
cd sod
wolf3d


That's it.
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

sue
Expert
Expert
Posts: 128
Joined: Mon Feb 09, 2009 5:19 am
Location: queensland australia

Post by sue » Sun Feb 22, 2009 3:57 am

Yes thank you that was perfect
worked well

User avatar
AdamN
Lord of Gaming
Lord of Gaming
Posts: 261
Joined: Sun Oct 29, 2006 2:19 am
Location: in your basement with a blood-covered axe

Post by AdamN » Sun Feb 22, 2009 7:40 am

Sue, if you only have the shareware version of Wolf 3D you will most likely only have the first 10 levels, however if you have the full version you get all 6 games. Note: Spear Of Destiny isn't actually a game of Wolf 3D, it's more or less a fan demo game, based upon Wolf 3D.
I thought you might would like to know that. ;)
<img src="http://iphonehellas.files.wordpress.com ... d-kill.jpg" border="1" bordercolor="#363636" width="298" height="148" alt="">

<font face="Arial" color="660000">
Nobody's More Disturbing!!
</font>

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Sun Feb 22, 2009 7:57 am

Not 100% correct what you say AdamN.
SoD was also developed by idSoftware and commercially released, not a fan made sequel.

Released as shareware and full game, same as W3D.

True is that SoD and W3D uses 'almost' the same game engine.
'Almost', because if you try it: SoD won't run on the original wolf3d.exe.
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

User avatar
AdamN
Lord of Gaming
Lord of Gaming
Posts: 261
Joined: Sun Oct 29, 2006 2:19 am
Location: in your basement with a blood-covered axe

Post by AdamN » Sun Feb 22, 2009 11:48 pm

I always thought it was a fanbase game hence why it is not the sequel to Wolfenstein 3D.
<img src="http://iphonehellas.files.wordpress.com ... d-kill.jpg" border="1" bordercolor="#363636" width="298" height="148" alt="">

<font face="Arial" color="660000">
Nobody's More Disturbing!!
</font>

User avatar
dosraider
Admin
Admin
Posts: 9244
Joined: Tue Mar 15, 2005 2:06 pm
Location: ROTFLMAO in Belgium.

Post by dosraider » Mon Feb 23, 2009 12:49 am

It is the sequel to W3D, they just gave it an other name.
Why? No idea.
wardrich wrote:The contrasts in personalities will deliver some SERIOUS lulz. I can't wait.

Post Reply