DOS Games Message Board
DOS Games Discussion
A message board to talk about DOS games, get help, and find old games.
Do NOT post warez or abandonware requests please
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 


Big troubles with a 286
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DOS Games Discussion Forum Index -> Hardware
Author Message
fabiobol
Experienced Member
Experienced Member


Offline
Joined: 06 May 2005
Posts: 72

PostPosted: Thu Jun 02, 2005 9:11 am     Post subject: Big troubles with a 286 Reply with quote

i have a AMD 286-16 Mhz, 3 MB RAM, 200 MB HD and video cirrus logic. I have a lot of troubles with this machine: first, the keboard seems to write the characters on the screen very very late on windows 3.1 (but not in dos); second, I don't know what vga is installed. windows recognise it as a VGA, but on the chip it's written cirrus logic (there are 2 video chips!!!), and in windows i can't use 256-colours! In dos, with games like Winter challenge, the video card is soo slow!!! Also, i have a modem installed, I tried to install internet explorer 1,2,3,4,5 for win3.1, but it makes ALWAYS an application error! Then, i have installed 4 1 MB slots of ram, but it seems to see only 3 of them.
And, last, I can't play commander keen 4, doom 1 and 2, big red racing and a lot of other games don't work! Could you help me? Thanks!
Back to top
dr_st
Lord of Gaming
Lord of Gaming


Offline
Joined: 23 Jun 2004
Posts: 347
Location: Absorbed into Clayface

PostPosted: Thu Jun 02, 2005 3:29 pm     Post subject: Reply with quote

You're not supposed to play DOOM on a 286. I think it has 386 in its min. requirements. Heck, you're not supposed to do anything on a 286!
Back to top
wild_qwerty
Newbie
Newbie


Offline
Joined: 31 May 2005
Posts: 5

PostPosted: Thu Jun 02, 2005 3:57 pm     Post subject: Reply with quote

286s were a bit before my time but....

Doom - minimum spec of at least a 386 (everyone went uot and bought a 486 though!)
RAM - check them in different combinations in case one of the chips is faulty
Back to top
Wally
King of the Carrot Flowers


Offline
Joined: 01 May 2003
Posts: 4624

PostPosted: Thu Jun 02, 2005 6:36 pm     Post subject: Reply with quote

DONT install windows..... and download freedos!

I do suggest tossing the 286 and getting a better machine
Back to top
Unknown_K
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 01 Oct 2002
Posts: 559

PostPosted: Fri Jun 03, 2005 12:21 am     Post subject: Reply with quote

Windows 3.0 was the last to run on a 286 correctly I think. IE explorer most likely needs 386 protected mode to work (386 or better)
Back to top
Frenkel
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 05 May 2004
Posts: 535
Location: Netherlands

PostPosted: Fri Jun 03, 2005 7:21 am     Post subject: Reply with quote

Win 3.1 runs on a 286, Win 3.11 doesn't.

Commander Keen 4 should work. Doom 1, 2 and 3 and Big Red Racing all need a 386 or higher.
Back to top
fabiobol
Experienced Member
Experienced Member


Offline
Joined: 06 May 2005
Posts: 72

PostPosted: Fri Jun 03, 2005 10:57 am     Post subject: Reply with quote

You 're all right! I have to buy a "new" old-computer! I live in Italy, so tomorrow there is a fair near Milan, then I will go and I will buy a 486DX2/66 MHz, some video cards, some audio cards (what about the YAMAHA OPL-3 and the ESS-1868 for dos games?) and a lot of motherboard for Pentium and K6 CPUs. But.... is there any way to emulate on a 286 the 386 processor? I read that on many sites, and they all said about an EMULATOR that, of course, emulates the 386 CPU and the co-processor. I tried one of them but unfortunately it didn't work and my 286 is making me very, very angry, because I can't do about nothing!!!!
Back to top
Dosser
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 02 Jan 2005
Posts: 462
Location: BEHIND YOU

PostPosted: Fri Jun 03, 2005 11:17 am     Post subject: Reply with quote

I wouldn't think do: emulation typically takes a lot of CPU power. You are basically asking your computer to emulate a much more powerful processor.
Back to top
fabiobol
Experienced Member
Experienced Member


Offline
Joined: 06 May 2005
Posts: 72

PostPosted: Fri Jun 03, 2005 2:51 pm     Post subject: Reply with quote

Very good. Tomorrow I will buy a 486!
Back to top
GameMaster.EXE
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 29 Jun 2005
Posts: 694
Location: North Texas, USA

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 2:50 pm     Post subject: Reply with quote

I'm using a 486. 386 was the standard for Windows 3.1. It will be a matter of time before we see 586.
Back to top
486 player
Gaming Demi-god
Gaming Demi-god


Offline
Joined: 18 Sep 2002
Posts: 1181

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 5:06 am     Post subject: Reply with quote

586 was the 1st Pentium generation.
Back to top
dosraider
Admin
Admin


Offline
Joined: 15 Mar 2005
Posts: 9246
Location: ROTFLMAO in Belgium.

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 10:15 am     Post subject: Reply with quote

GameMaster.EXE wrote:
I'm using a 486. 386 was the standard for Windows 3.1..............

Win 3.x is a GUI for dos....NOT an OS !!!
Delete your dos and win 3.x won't even run.
Graphical
User
Interface
yes ?
Back to top
dr_st
Lord of Gaming
Lord of Gaming


Offline
Joined: 23 Jun 2004
Posts: 347
Location: Absorbed into Clayface

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 1:58 pm     Post subject: Reply with quote

To some extent, Win95 and Win98 are also but GUIs for DOS. They are more autonomous than Win3.11 and take over more stuff, but they still won't run without the DOS core under them.
Back to top
dosraider
Admin
Admin


Offline
Joined: 15 Mar 2005
Posts: 9246
Location: ROTFLMAO in Belgium.

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 4:28 pm     Post subject: Reply with quote

Fully agree with that.
It was only a reply to GameMaster.EXE 's statement, he give me the impression he consider Windows 3.1. as a full OS, concived for a 386 cpu.
Or something..........hmmm.
Wink
Back to top
Frenkel
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 05 May 2004
Posts: 535
Location: Netherlands

PostPosted: Sun Jul 03, 2005 3:31 pm     Post subject: Reply with quote

EMU386 emulates real mode 386 on a 286.

I've never ran Win3.x in 256 colors.
Back to top
GameMaster.EXE
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 29 Jun 2005
Posts: 694
Location: North Texas, USA

PostPosted: Mon Jul 11, 2005 2:23 pm     Post subject: Reply with quote

dosraider wrote:
Fully agree with that.
It was only a reply to GameMaster.EXE 's statement, he give me the impression he consider Windows 3.1. as a full OS, concived for a 386 cpu.
Or something..........hmmm.
Wink




Why the hell would I think that? Windows 3.1 needs dos just to show it's puny face!! I think what I was trying to say was that if dos was the only OS on your system, a 386 cpu is needed to install and run Windows 3.1. Windows XP is a complete OS, with no needed dos support.
Back to top
GameMaster.EXE
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 29 Jun 2005
Posts: 694
Location: North Texas, USA

PostPosted: Sun Aug 14, 2005 11:15 am     Post subject: Reply with quote

486 player wrote:
586 was the 1st Pentium generation.


80586?!? Shocked
Back to top
Frenkel
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 05 May 2004
Posts: 535
Location: Netherlands

PostPosted: Sun Aug 14, 2005 11:56 am     Post subject: Reply with quote

http://en.wikipedia.org/wiki/80586
Back to top
GameMaster.EXE
Way too much free time
Way too much free time


Offline
Joined: 29 Jun 2005
Posts: 694
Location: North Texas, USA

PostPosted: Sun Aug 14, 2005 12:05 pm     Post subject: Reply with quote

GameMaster.EXE wrote:
486 player wrote:
586 was the 1st Pentium generation.


80586?!? Shocked



Hey! nobody told me they a 586

"1st Pentium Generation?" I think 486 player is talking about 8586
Back to top
486 player
Gaming Demi-god
Gaming Demi-god


Offline
Joined: 18 Sep 2002
Posts: 1181

PostPosted: Sun Aug 14, 2005 1:16 pm     Post subject: Reply with quote

Looks like it.
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DOS Games Discussion Forum Index -> Hardware All times are GMT - 5 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Free Windows games


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group and Ask an Expert
Also powered by Darren and the other admin and mods' hard work! ;)